Vill du flytta närmare barnbarnen?

Det blir allt vanligare att äldre flyttar för att bo närmare barn och barnbarn. Undersökningar visar att när personer över 65 år flyttar går flyttlasset i 7 av 10 fall till en bostad i närheten av ett vuxet barn. Anledning till att de äldre flyttar närmare sina barn är de flesta fall att de vill finnas nära till hands för att underlätta vardagspusslet och hjälpa till med barnbarnen. Att flytta på äldre dar kan kännas övermäktigt, men med god planering går det betydligt lättare. Här kommer några tips.

Börja planera i god tid

Efter ett långt liv har de flesta samlat på sig en mängd saker så det är bra att börja planera flytten i god tid för att göra det så enkelt som möjligt. Fundera över vad du verkligen behöver och vill ha kvar. Det finns ingen anledning att flytta med dig saker du ändå inte kommer att använda. Låt barnen ta de saker de vill ha och sälj eller skänk bort övriga saker. Många välgörenhetsorganisationer erbjuder gratis upphämtning av prylar och möbler de får till skänks.

Ta hjälp med flytt och flyttstäd

För att orka med flytten är det bra att ta hjälp med det tyngsta arbetet. Anlita flyttfirma för att packa och flytta möblerna, så kan du lägga tid och energi på att organisera och sköta allt annat kring flytten. Du har dessutom rätt att söka rutavdrag för flytthjälp, vilket gör det hela betydligt mer överkomligt i pris. Värt att veta är att om du är över 65 år har du rätt till 50 000 kronor per år i rutavdrag. Samma sak gäller flyttstäd. Det är bättre att lägga energin på att komma i ordning i den nya bostaden och överlåta flyttstädet till andra. Vare sig du behöver hjälp med flyttstädning i Lund eller Kiruna, finns professionell hjälp att få. Även för flyttstäd har du rätt att använda dig av rutavdrag. Läs mer på Skatteverkets hemsida för att få veta vad som gäller. Både när det gäller flytthjälp och flyttstäd är det bra att kolla upp företagen innan. Det är bra att välja etablerade företag, då det emellanåt förekommer fusk inom branschen.

Några tips på vägen

Väl på plats i din nya bostad kan du börja njuta livets efterrätt och hjälpa dina barn att få ihop vardagspusslet. Dock finns det ett par saker att tänka för att det ska flyta på så bra och konfliktfritt som möjligt.

  • Undvik att lägga dig i hur dina barn sköter uppfostran, var stöttande och fokusera istället på att få en bra relation med barnbarnen.
  • Sänk ambitionsnivån. Som äldre finns inte orken där på samma sätt. Du behöver inte planera en mängd aktiviteter för barnbarnen, oftast räcker det med att bara vara.
 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Farmormormor.se