Inte alla har en mormor

Att skapa kontakt och interaktion mellan ung och gammal via äldreomsorg och barnomsorg är något som diskuteras och som faktiskt händer lite då och då. Det finns skolor och förskolor som samarbetar med äldreboenden för att barn och gamla ska kunna spendera värdefull tid med varandra.

Babysaker

När barnen blir vuxna och skaffar familj innebär många gånger början på en härlig period för de som blir mor- och farföräldrar. Det är det perfekta tillfället att köpa gulliga babysaker hos Big Baby, och att spendera tid med babyn. Det bästa med att gosa baby utan att behöva ta hela ansvaret. Som mor- eller farförälder är det också lätt att kanske köpa lite för mycket småsaker till det efterlängtade barnbarnet. Big Baby har saker där kvaliteten talar för sig själv, och det är mycket bättre än massa småprylar hit och dit.

Gammal och ung

Förr i tiden umgicks gammal och ung helt naturligt, de äldre bodde ofta i samma hushåll eller väldigt nära och hjälpte till med att passa och uppfostra barnen. Idag

glider det bort mer och mer, och i takt med att människor skaffar barn senare i livet blir också den äldre generationen äldre och äldre innan barnbarnen kommer. Många skaffar inte barn alls eller har dålig kontakt med sina anhöriga. En hel del äldre sitter ensamma och många yngre har inte några mor- eller farföräldrar kvar i livet eller inom rimligt avstånd.

Idag samverkas det dock mellan äldreboende och förskolor och aktiviteter som uppskattas är till exempel att spela bingo tillsammans eller ha gymnastik. De äldre blir i regel glada av att träffa barn och barnen får i sin tur lära sig att respektera äldre och att hjälpa till och visa hänsyn och förståelse. På många ställen kommer barn och hälsar på de äldre en dag i veckan för att liva upp stämningen lite.

Japansk förebild

Att integrera förskola och äldreboende är i grund och botten en japansk idé som började med en sammanslagning av en förskola och ett äldreboende, vilket gav upphov till Kotoen-modellen som den kallas. Det kunde snart konstateras att det blev ett ömsesidigt utbyte där de gamla trivdes med fart och fläkt och intressantare dagar, medan barnen fick ökade sociala förmågor samt sympati och respekt.

Studier har dessutom på senare år visat att den integrerade modellen i jämförelse med vanliga äldreboenden ger en minskad risk för sjukdomar. Kotoen-modellen har spridit sig i flera länder runt om i världen, som USA, Kanada och Australien, men även här i Sverige. Ett exempel på detta är Nordstjärnan i Umeå där gammal och ung delar lokaler med varandra. Fler projekt är dessutom i antågande och detta är något väldigt positivt för alla som inte har äldre eller yngre släktingar nära till hands. Ingen ska behöva vara ensam för att man kanske saknar familj eller egna barnbarn som kan komma och hälsa på.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Farmormormor.se