Följa med barnbarnen till tandläkaren

Att finnas där för barnbarnen i vått och torrt är något många mor- och farmödrar drömmer om. Att vara med barnbarnen behöver inte enbart handla om att hitta

på roliga saker, som att gå på museum eller bio, utan också att finns där för dem i vardagen. Genom att umgås mycket med sina barnbarn blir man en trygg person som de kan lita på, även i jobbiga situationer.

Ett sätt att komma närmare varandra är att följa med barnet till tandläkaren. Ibland kanske barnets föräldrar har svårt att ta ledigt, framför allt om barnet behöver en behandling som sträcker sig över flera tillfällen och veckor, och då kan farmor eller mormor göra en stor insats för familjen genom att vara den som har tid att i lugn och ro följa med dit. För barnet blir det roligt att inte stressa igenom besöket, utan att kunna hitta på något roligt en liten stund efteråt innan det är dags att gå tillbaka till skolan eller förskolan. Om barnet behöver specialisttandvård och är lite nervös kan det vara bra att komma dit på ett litet studiebesök först, så att barnet får se själva miljön och kanske träffa tandläkaren.  Då kan mormor eller farmor hålla i handen och vara en trygg person.

Gör gärna tandläkarbesöket till mer än ett nödvändigt ont. Kanske plockar mormor eller farmor upp på förskolan eller skolan i god tid, så att det inte blir någon stress. Väl hos tandläkaren är det trevligt att läsa högt eller småprata i väntrummet, för att få barnet att känna sig avslappnad. Inne hos tandläkaren kan farmor eller mormor sitta på en stol i

närheten så att barnet kan höra en trygg röst och veta att någon hen känner finns där. Efter besöket är det skönt att runda av innan man var och en återgår till sin vardag. Om det inte gör ont i munnen eller barnet är bedövad kan ett besök på ett kafé vara trevligt. Man kanske inte vill bjuda barnbarnet på sockerstinna bullar direkt efter att det lagat hål, men en fruktig smoothie kan smaka gott. Dessutom skadar det aldrig att fylla på med lite energi.

Om mormor eller farmor själv ska besöka tandläkaren för en rutinundersökning kan det vara spännande för barnbarnet att få följa med. Det gäller förstås inte om det är dags för rotfyllning eller något annat som riskerar att skrämma barnet. Däremot en enkel undersökning och röntgen kan vara kul att få se på. Då får barnet se hur det går till och får samtidigt vara den som är ”vuxen” och följer med mormor eller farmor. Omvända roller gör ofta att hela tandläkarbesöket avdramatiseras. Tandläkaren brukar tycka det är roligt och till och med ge mormor ett klistermärke för att hon var så duktig (vilket mormor förstås sedan ger till barnbarnet).

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Farmormormor.se