Mormor, farmor, kärmor

Om du är lycklig nog att ha några barnbarn i din närvaro så spelar det kanske inte så stor roll om du är mormor, farmor eller kanske kärmor som någon myntat som sammanfattande begrepp. Våra grannländer har ju sitt ”bestemor” så varför inte något liknande här i Sverige?

Som kärmor går det att plocka ut russinen ur kakan, leka med barnbarnen och bjuda på både glass och kakor när det passar. När barnbarnen är på besök är det de som är i fokus. Städa eller tvätta går ju att göra när de åkt hem igen. Detta märker så klart barnen och ganska snart kommer också bestämda önskemål om vad som ska göras under besöket.

Baka med barnbarnen

Att baka tillsammans är kul. Dofter, kladd, lite spanande genom ugnsluckan och sedan en härlig fikastund tillsammans med det färdiga resultatet. Det behöver inte vara så märkvärdigt, enkla chokladbollar går fort och är härligt kladdigt. Det kanske inte blir jättemånga färdiga bollar efter allt provsmakande men det spelar egentligen ingen roll. De som blivit klara kanske kan hinna få åtminstone några minuter i frysen för att stelna medan saftglasen plockas fram. Extra kul blir det med en filt över köksbordet så att saftkalaset kan äga rum i en hemlig koja. Om inte knäna går med på det kanske det blir bättre med en saftstund på gräsmattan.

Ju större barnen blir desto mer ansvar kan de ta för bakandet. Från att bara röra i skålen och slicka slickepotten kan de ganska snart räkna deciliter och knåda deg. Ett bra sätt att förena nytta med nöje.

Föräldraansvaret

Som förälder är det kanske inte lika lätt att hinna med vare sig bakande eller kojor till vardags. Både tid och pengar ska räcka till mycket. Genom rabattklubbar som till exempel Familydeal kan du få olika rabatter och andra erbjudanden om både smått och stort som underlättar för familjen.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Farmormormor.se