När man inte har några barnbarn, vad gör man då?

När man börjar bli lite äldre kan olika krämpor uppstå som gör att man inte har samma ork som förr. Till exempel när man får artros som skapar smärta i leder,

vilket går att läsa om på https://www.artros.org sida. Ett vanligt tips när man börjar känna sig stel är att trots allt försöka hålla sig aktiv i sin vardag och vad är roligare än att få göra det tillsammans med barn? Barnbarn är livets efterrätt, säger man ibland, men vad sker om man inte har några barnbarn?

Ett känsligt och jobbigt kapitel som det inte alltid pratas så mycket om, är när man inte har några barnbarn. En potentiell mormor eller farmor som aldrig kommer få chansen att vara det, vad ska den personen göra? Det här kan vara svårt att prata om. Dels kanske de egna barnen tydligt deklarerat att de inte vill ha egna barn, eller ännu värre, de vill men kan inte få barn. Då känns det förmätet att som den äldre generationen säga: ”men jag som så gärna vill ha barnbarn”. Här finns stor risk att utveckla en konflikt med det egna vuxna barnet och dennes behov/önskemål.

För att undvika familjekonflikter men trots det ändå få känna sig behövd och älskad, är att få ge all sin kärlek till ett litet barn som kan vara ställföreträdande barnbarn. Man har kanske ett syskonbarnbarn i sin närhet och man kan få vara ”extramormor/farmor”. För vissa finns inte den möjligheten heller. Då kan lösningen vara att bli extramormor/farmor åt helt okända barn! Liksom det kan finnas äldre människor som känner sig ensamma och önskar barnbarn som de aldrig fick, så finns det mängder av barnfamiljer där det faktiskt saknas just någon ur den äldre generationen.

Det här är ett gyllene tillfälle att inte bara ge näring åt det egna behovet utan också kunna göra en otroligt viktig insats för barn som inte har några släktingar att tala om. Det finns ensamstående föräldrar där de egna mor/farföräldrarna kanske har gått bort eller inte finns inom en geografisk närhet vilket gör att man kan ses så ofta. Du kan själv ta kontakt med familjer i närheten som du vet inte har någon mormor/farmor och fråga dem. Om du inte känner till några, finns idag några

olika organisationer på nätet där man kan bli medlem och där få hjälp att komma i kontakt med någon barnfamilj i närheten. Det är som en datingsite fast med ändamålet att hitta mor/farföräldrar till barn som behöver det. Ensamstående föräldrar kan uppskatta detta enormt om de inte har stödet av sina riktiga föräldrar.

Om du som läser här, känner att det här vore något för dig, tveka inte att prova! Du kan få nya vänner för livet och du gör något mycket viktigt för de barn som växer upp.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Farmormormor.se