Filmer för hela familjen

Det finns få aktiviteter som förenar människor av alla åldrar på samma enkla sätt som en film. Om du är mor- eller farförälder åt yngre barn är det ett utmärkt alternativ för en stunds underhållning som hela familjen kan njuta av. Numera är filmerna nämligen inte uppdelade i antingen barn- eller vuxenkategorier. Istället har det skapats en helt ny genre som riktar sig åt såväl vuxna som barn: den animerade familjefilmen. På senare år har det kommit flera filmer som saknar en tydlig målgrupp i fråga om ålder. Tanken är att filmen ska kunna ses och uppskattas av alla filmälskare.

 

En av de första filmerna i genren som blev en enorm succé och satte tonen för kommande lanseringar var Toy Story. Handlingen går i korta drag ut på att ett gäng leksaker upplever äventyr på natten när deras ägare sover. Eftersom filmen – som kom ut 1995 – var animerad trodde många tittare till en början att det var en barnfilm, men de upptäckte snart att flera av skämten var riktade åt en vuxen publik. Det gjorde att Toy Story lyckades hitta precis rätt ton för att underhålla äldre tittare utan att alienera de yngre. Det blev ett framgångsrecept som flera filmer har försökt efterliknade sedan dess.

little girl watching television with her grandma

 

Ett av dessa försök att hitta en ny framgångssaga var Cars – eller Bilar som filmen hette på svenska. Den släpptes 2006 och handlade om en värld där bilarna kunde prata och känna precis som människor. Filmen hade en enorm budget för att vara en animerad film – 120 miljoner dollar – men den lyckades ändå spela in nästan fyra gånger det. Det gjorde Cars till en av de mest framgångsrika familjefilmerna genom alla tider. Cars fick också fina recensioner av kritikerna och belönades med flera nomineringar för fina priser.

 

Studion bakom Cars och flera andra succéer på senare år heter Pixar. De har gjort animerade familjefilmer till sin specialitet och de fortsätter att göra storsatsningar som passar för hela filmen. Om du exempelvis har tandvärk kan film vara ett utmärkt avbrott i vardagen för att få tankarna på annat. Först bör du dock uppsöka en tandläkare Stockholm.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Farmormormor.se