Bra högläsningsböcker

Att läsa högt för sina barnbarn tycker många mor- och farmödrar är det mysigaste som finns, en stund då man får sitta nära varandra och ta det lugnt tillsammans. Om man läser tankvärda böcker finns det också utrymme för diskussion och samtal kring boken efteråt.

En sådan bok är Kjelle åker till Indien av Kajsa Gordan. Boken handlar om hunden Kjelle som följer sin matte till Indien. Kjelle märker hur annorlunda allt är i Indien, att det är varmt och att maten är stark, att hundarna inte går i koppel och att det ligger kossor överallt. Kjelle försöker också förklara för de han träffar i Indien hur det är att vara hund i Sverige. Boken är ett bra underlag för att prata om kulturskillnader och kulturkrockar – kanske kan man jämföra med hur det var på någon semester utomlands som barnbarnen varit på?for-reading-813666_640

Ett tillfälle då många använder sig av högläsning är vid nattning, särskilt om barnet har svårt att somna. Då är boken Kaninen som så gärna ville somna av Carl-Johan Forssén Ehrlin att rekommendera. Forssén Ehrlin gav ut boken på ett eget förlag år 2011, efter att han fått idén till boken under en bilresa. Han hade tidigare skrivit böcker om personlig utveckling, men aldrig förr en barnbok. Trots att han gav ut boken utan något stort förlag i ryggen har Forssén Ehrlins bok med lite marknadsföring och mycket hjälp från sociala medier blivit den bäst säljande boken på Amazon i både USA och Storbritannien. Den är även en succé i Sverige. Anledningen? Forssén Ehrlins bok är konstruerad för att få barn att somna. Utifrån sina kunskaper som beteendevetare och de kurser han gått i lingvistik har Carl-Johan skrivit en godnattsaga som söver barn efter bara några sidor. Mängder av berättelser från föräldrar som använt boken vittnar om hur effektiv den är, vilket har lett till att boken fyra år efter att den kom ut blivit en enorm succé.

Ett annat sätt att dela en bokupplevelse med sina barnbarn kan vara att lyssna på en ljudbok tillsammans, i bilen eller hemma. På Storytel.se finns tusentals ljudböcker, så att mormor eller farmor och barnbarn kan hitta en bok som de båda vill lyssna på.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Farmormormor.se