Roliga utomhuslekar

En av de bästa sakerna med sommaren är att man kan vistas utomhus under längre perioder, ibland hela dagar. När man är utomhus har man plötsligt tillräckligt med utrymme för helt andra lekar än man kan leka inomhus, något som barn inte brukar vara sena att ta tillvara på. Här kommer några förslag på utomhuslekar som uppskattas av barn i nästan alla åldrar, liksom av farmödrar och mormödrar.

En variant av kurragömma, som bara går att leka utomhus, är burken. Precis som i kurragömma börjar burken med att en person räknar, medan alla andra springer och gömmer sig. Skillnaden består i att man har valt ut ett träd eller ett föremål, som agerar som ”burk”. När den som räknat ger sig ut för att leta efter alla andra, gäller det för de som gömt sig att springa fram till burken utan att bli upptäckta, och ropa ”Dunk för mig”. Om personen som räknat hittar en person måste han eller hon också springa tillbaka till burken, och ”dunka” för den personen. Om den som är sist kvar lyckas dunka, och ropa ”burken är sparkad”, får samma person räkna igen; annars får den som dunkades först räkna nästa gång.children-251610_960_720

Om man stannar ute till sent på kvällen, när det börjar skymma, passar en annan, liknande lek ännu bättre, nämligen pang-pang. För denna lek måste man dela in sig i två lag. Leken går sedan ut på att man ska ”skjuta” deltagare i det andra laget som man upptäcker, genom att säga ”pang-pang” och personens namn. Om man har gissat på rätt person är han eller hon ute ur leken, men om man har gissat fel är man själv ute. Det lag som har den sista deltagaren kvar i leken har vunnit.

Hur roligt det än är att leka med sina barnbarn måste man dock som mormor eller farmor inse att man inte är purung längre, och att man måste sätta sig ned och vila mellan varven. Därför kan det vara bra att ha en rejäl uppsättning utemöbler i trädgården, så att man har nära till en sittplats och ändå kan ha uppsikt över barnen. Du hittar utemöbler för alla smaker på Buildor.se.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Farmormormor.se