Göra saft

Att göra sin egen saft är enkelt och mycket uppskattat av både barnbarn och barn. Genom att göra saften själv istället för att köpa den i affären kan du välja dina egna eller barnbarnens favoritbär som bas, och du vet exakt vad som finns i saften; inga konstiga tillsatser eller E-nummer.

För att göra saft måste du börja med att rensa och skölja ungefär 2 liter bär. Det är viktigt att bären är mogna eller till och med lite övermogna. Om du kokar saft på omogna bär kan saften få en tjock konsistens, som gelé. När bären är rena ska du koka upp dem i en stor gryta eller kastrull, tillsammans med 6 deciliter vatten.800px-Saft

Detta får sedan sjuda i ungefär 10 minuter under lock. Efter tio minuter kan du lyfta på locket och mosa bären. Ett bra redskap för detta är en hålslev, som du dessutom kommer att behöva senare i processen. Efter att du har krossat bären ska allt silas i en saftsil. Detta kan ta upp till en halvtimme, eftersom saften ska passera genom silen i sin egen takt; man ska inte trycka på saften för att det ska rinna igenom fortare.

När all saft har runnit igenom måste du mäta hur många liter saft du har. Det beror på att du i nästa steg ska tillsätta socker, och sockermängden är 6 deciliter per liter saft. Saften och sockret får koka tillsammans till sockret har smält, vilket bara tar några minuter. Sedan ska du använda hålsleven igen, denna gång för att skumma saften. Det är mycket viktigt att göra detta, eftersom skummet kan göra att saften möglar eller jäser. Sedan kan du hälla upp saften i väl rengjorda flaskor. Om du fryser saften behöver du inte tillsätta något konserveringsmedel.

När saften är färdig kan du sedan dricka den tillsammans med ditt barnbarn, och ha en trevlig fikastund och prata med varandra. När man börjar komma upp i åren kan man märka av hur kroppens funktioner börjar försämras, till exempel genom att man ser sämre eller hör sämre. För att fortfarande kunna prata med dina barnbarn så mycket du vill, även om du börjar få nedsatt hörsel, kan du skaffa en hörapparat. Du kan få hjälp och köpa hörapparater på Hörbart.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Farmormormor.se