Baka pepparkakor med barnbarnen

Minnen i form av smaker och dofter bär vi alla på. Vem minns inte lukten av sommarvarma smultron eller varma lussebullar? Doften av nybakade pepparkakor är det många barn som aldrig får känna idag. Föräldrarna har helt enkelt inte tid att stå och baka pepparkakor när det är så mycket annat som måste göras innan jul. Dessutom är det ju så billigt att köpa färdiga och de köpta har perfekt form och tjocklek, men ett minne att bära med sig ger de knappast. Har du barnbarn ska du därför passa på att baka pepparkakor med dem när du kan.

Dekorera med kristyr

Att gå på julmarknad är en härlig tradition som många inte vill vara utan. Ofta anordnas olika aktiviteter för barn och en julmarknad där barnen kan baka pepparkakor kan vara ett alternativ om ni inte bakar hemma. Annars finns det många marknader där de kanske inte bakar men där barnen kan få dekorera sina egna pepparkakor med kristyr. Det kan vara en fin upplevelse för barnen och något att minnas om orken inte finns för att sätta igång ett pepparkaksbak hemma. Ett annat alternativ är att köpa pepparkakor och dekorera hemma. En kristyr gör man lätt själv genom att vispa ihop: 1 äggvita, 4 dl florsocker och 1 tsk ättikssprit.

Baka så länge det är roligt

Att göra sin egen pepparkaksdeg är väldigt lätt. Många köper färdig deg men den hemgjorda ger godare smak. Ett tips är att göra en dubbel sats. Det är jobbigt att baka ut hela på en gång men pepparkaksdegen kan stå i kylen och sedan bakas ut lite i taget. Därför är det lämpligt att göra en stor deg och när barnbarnen är på besök tar man fram en liten bit och låter dem baka ut den. När de tröttnar, slutar ni helt enkelt utan att behöva tänka på att ni måste baka ut hela. Baka bara när ni tycker det är roligt, och inte för att ni måste.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Farmormormor.se