Laga den perfekta julskinkan

För många är höjdpunkten på julbordet julskinkan. Det kan vara ett stressmoment för många att få den precis rätt, vilket inte heller är det allra enklaste. Ta det lugnt, det blir jul även utan skinka. Men om du använder sig av tipsen nedan kan du vara säker på att lyckas med julskinkan.

När man är lite till åren kommen kan man tillåta sig själv att slå av på takten. Det första tipset inför lagandet av julskinkan är därför att köpa en färdigkokt skinka. Då gör du det mycket enklare för dig själv genom att du sparar in mycket tid och jobb, och det blir dessutom lättare att få julskinkan saftig. Den färdigkokta skinkan har nämligen tillagats på ett särskilt sätt, som kallas souvidmetoden. Detta innebär att temperaturen i skinkan har höjts på ett mycket kontrollerat sätt, som inte går att genomföra vid tillagning hemma i ugnen eller på plattan.Laga den perfekta julskinkan 1

Om man ändå vill tillaga sin skinka själv finns det några saker man ska tänka på som gör det lättare att få ett saftigt resultat. En av de viktigaste sakerna är att börja i god tid. Tillagningen måste nämligen få ta lång tid och göras vid en lägre temperatur. Det går alltså inte att vara ute i sista minuten. Steker du skinkan i ugn ska den vara inställd på 125 grader, och kokar du den ska vattnet sjuda, inte koka, det vill säga vara under 100 grader varmt. Använd dig av en köttermometer, så vet du precis när skinkan är klar – när innertemperaturen är 70 grader. Då är det dags att avbryta tillagningen, för temperaturen i skinkan kommer ändå att fortsätta stiga något innan den svalnar.

Grädden på moset är så klart griljeringen. Det är lätt att göra sin egen och det ger skinkan den rätta julkänslan. För en enkel griljering blandar du bara två äggulor med en deciliter senap, och brer det över skinkan. Strö sedan över ströbröd genom en finmaskig sil. Vill man vara mer nyskapande kan man till exempel försöka sig på en pepparkaksgriljering. Då krossar du drygt tio pepparkakor och blandar det med en halv tesked ingefära, tre matskedar stark senap och en matsked honung. Detta ger skinkan en extra julig smak.

Lycka till med att laga den perfekta julskinkan till familj och barnbarn!

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Farmormormor.se