Baktips

Som farmor eller mormor har det nog hänt en eller flera gånger att du har bakat bullar eller kakor åt dina barnbarn. Kanske har du ett familjerecept som du ärvt, eller kanske har du upptäckt ditt eget speciella sätt att baka bullar som gör dem perfekta. Men det är mycket som ska bli rätt för att bullarna ska få helt rätt konsistens, eller för att den mjuka kakan inte ska bli för torr. Här får du några tips som kan göra din bakning bättre.

En viktig del av bullbaket är jäsningen. Det gäller att vätskan man använder till jästen inte är för varm, eftersom detta kan ta död på jästsvamparna. Då jäser inte degen och bullarna blir kompakta och svårätna. Om man vill kan man använda särskild jäst för söta degar. Ett annat tips är att smula ner vanlig jäst i en bunke och lägga på socker och salt. Detta skapar en reaktion med jästen, som börjar ”smälta”. Efter att den blivit flytande kan du röra runt tills det inte finns några jästklumpar kvar, och sedan tillsätta jästen till degen. Detta tips kan man självklart använda även då man bakar andra saker som har en söt deg som bas.Baktips 1

Ett bakverk som kan verka enkelt är muffins. Det kan dock vara svårt att baka muffins som har rätt konsistens: de blir ofta antingen för degiga eller för torra. Ett tips för att undvika att muffinsen blir torra är att stänga av ugnen när det är fem minuter kvar av gräddningstiden, och låta muffinsen stå i eftervärmen. Ett annat är att använda smält, mörk choklad istället för kakao för att göra chokladmuffins. Då blir de saftiga och goda.

En annan sak som kan ställa till problem vid bakning är att bakverkets position i ugnen inte alltid finns specificerad i receptet. Det finns dock vissa tumregler. Mjuka kakor som bakas i form, liksom stora vetelängder och bröd, ska gräddas i den nedersta falsen i ugnen. Bullar, småkakor och muffins ska oftast gräddas i mitten av ugnen, liksom scones och rulltårtor.

Slutligen måste man komma ihåg att bakning är individuellt. Även om man följer ett recept slaviskt kan vissa avvikelser förekomma i hur man mäter upp mjölet, hur man knådar ut degen eller hur man gräddar. Det bästa resultatet får man efter mycket träning, så börja baka idag!

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Farmormormor.se